Работа с живак

Работа с живак

Мнениеот admin » 29 Юли 2014, 20:18

Технологията на златодобива от разсипии находища
Мнениеот Kiril62 » Пон Юли 28, 2014 12:42 pm
Когато златото е много дребно и при гравитационното му извличане в течаща вода, голяма част се губела, прилагали методът на амалгамацията. Както свидетелства Пиер Белон, амалгамацията на разсипно злато по нашите земи била използвана системно през XVI в. Следите от приложението на живака в златодобива, намирани по българските реки, датират събития от последните няколкостотин години, но най-вече от периода XVII-XVII в., когато е регистриран изключително голям внос на живак от Трансилвания. Според акад. Стр.Димитров този начин за извличане на злато от разсипи е бил използван до най-ново време от златопромивачите у нас . Методът се прилага, като в златарското корито, заедно с шлиха от шлюза, се поставя известно количество живак. Промиването се извършва както обикновено, но става по-бързо и с много по-малки загуби. Именно при тази процедура единични капчици златна амалгама са изпускани обратно в пясъците на реките. Днес те се намират заедно с разсипното злато в съвременните речни наслаги. Сред златарите от началото на века известен е случаят с дерето Гужевац край с.Марчево (Гоцеделчевско), където е промивано най-високопробното злато в Неврокопско, но по-късно разсипът е бил изоставен заради голямото количество амалгама в шлиха. През 30-те години в пясъците около с.Долно Уйио, Кюстендилско често намирали живачни капки и люспи, които наричали бяло сребро, но които всъщност били зрънца златна амалгама. Капчици златна амалгама и живак са намирани още в района на с.Полски градец (Ямболско), с.Кольо Мариново (Чирпанско), с.Логодаш, Благоевградско, с.Сбор, Панагюрско (Домуз дере), с.Елшица, Панагюрско (Минско и Белковско дере), Дупнишко (р.Суха, р.Раковец), някои притоци на р.Тополница и на много др. места.


Колегите които не са работили с живак,много да внимават,че е силно токсичен!
Много от колегите изхвърлят златинки с полепнала амалгама,без да подозират,че това е злато.При нагряване,те стават жълти,и най важното,задължително на открито,и да не се вдишват изпаренията.Правете го така,че вятъра да е от към гърба Ви.
Skype:bgzlato.com
Аватар
admin
Администратор
 
Мнения: 1255
Регистриран на: 27 Юни 2014, 22:12
Местоположение: София

Re: Технологията на златодобива от разсипии находища

Мнениеот yavor_penev » 04 Авг 2014, 06:43

В шлиха, който чистим бързо на реката има доста микрончета,заминаващи обратно в реката с магнетита. От доста време събирам всичко и по всяка вероятност зимата при силни студове ще има занимавка в домашни условия. Финно промиване и работа с живак. Някой от знаещите би ли сподилил технологията на работата с живак, в няколко точки, за извличане на микроните от шлиха? :59:
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки с мастика.
Аватар
yavor_penev
 
Мнения: 1323
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:55

Re: Технологията на златодобива от разсипии находища

Мнениеот Eli » 04 Авг 2014, 06:54

Това "кюфтенце" е крайният резултат при работата с живак,обаче как ли се получава :roll:
Прикачени файлове
DSC00428.JPG
DSC00428.JPG (239.75 KiB) Прегледано 16817 пъти
DSC00418.JPG
DSC00418.JPG (212.84 KiB) Прегледано 16817 пъти
Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност!
Аватар
Eli
 
Мнения: 884
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:52
Местоположение: Варна

Re: Технологията на златодобива от разсипии находища

Мнениеот vankata » 04 Авг 2014, 16:15

Eli написа:Това "кюфтенце" е крайният резултат при работата с живак,обаче как ли се получава :roll:

Здравейте приятели, на последната среща показахме как се работи с живака, но не всички бяха. Та първо, живака си е доста токсичен гад и с него трябва да се работи внимателно и с всички мерки за безопасност. Трябва да се съхранява в много здрав съд покрит с вода за да не се изпарява. Бутилка от кола или малка ракия, ама с капачка от бира, а не тенекиена. Шлихът, който ще обработвате поставете в пластмасов леген с широко дъно. налейте вода и пуснете малко живак. Започнете да извършвате въртеливи движехия, като при разстилането на материала. Не се бърза, защото има доста златинки, които са капризни и не искат да се амалгамират веднага. Когато някое топче от живака започне да се търкаля по-бавно може с малка лъжичка да го преместите в друг съд. Натежало е със златинки. И така постепенно оберете живака. Естествено прегледайте шлиха даняма някоя златинка, която е по-тежка и живака не е могъл да я задържи или е с по-голям процент на мед, и не е могла да се амалгамира. Живакът, който не сте събрали с лъжичката отцедете в другият съд с накланяне на легена или ако ви е удобно от друг съд. Взимате чорапогащник на два слоя и с ръкавици прецеждате живака със златинките. те стават на топче, което е с амалгама. най-простият метод е да вземете лъжица с дълга дръжка или черпак и да го нагреете на газов котлон на открито като леко го размествате да не залепне. Естествено вятъра да не ви връща парите. Има и реторти, които втечняват и минималното количество живак, което е останало, но за тях следващият път.
Аватар
vankata
 
Мнения: 55
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:28
Местоположение: София

Re: Технологията на златодобива от разсипии находища

Мнениеот 123321 » 05 Авг 2014, 22:08

vankata,отлично обяснено :96:Живака е предпочитан метод предимно за микронното,едва видимото злато.След като събера всички златинки,слагам топчето в дамски чоропагащник и така го изцеждам най-добре.
123321
 
Мнения: 112
Регистриран на: 29 Юни 2014, 12:39
Местоположение: гр.Трън

Re: Технологията на златодобива от разсипии находища

Мнениеот bryt » 06 Авг 2014, 00:31

Кюфтенцето е 4,15гр присъствах на направата му.Благодаря на Сашо и Ванката :39: :39:
Аватар
bryt
 
Мнения: 8
Регистриран на: 24 Юли 2014, 00:24
Местоположение: Д.Огоста,Златица,Огоста

Re: Работа с живак

Мнениеот КАЯ » 08 Авг 2014, 08:49

Много колеги ползват живак за извличане на ситното злато, но той е вреден както за нас, така и за околната среда. Не че не се изхвърлят тонове живак в световен мащаб, но все повече страни го забраняват за каквато и да е употреба, особено в добива на злато.
За амалгамацията на златото спомагат добавяне на слаби основи или киселини, които спомагат за изчистване на окисният слой от златинките. Прилага се и механично стриване в амалгаматори. Най добре е амалгамацията да извършвате в буркан добре затворен при непрекъснато стръскване. Понякога е бавен процес и извършвано в леген остават ситни не амалгамирани златинки. Изцеждането е добре да е с гюдерия, а не с чорапогащник, понеже порите му са много финни. Златото образува няколко интерметални съединения с живака. Част от тях са течни, а други твърди. По тази причина в изцеденият живак винаги има злато. Може да се отдели като се обработи с азотна киселина, но и тук стои въпроса с изхвърлянето на получените живачни съединения. Не бих препоръчал да се работи с живак, защото освен вашето здраве увреждате и това на другите.
По добре събирайте ситният шлих и като съберете достатъчно го обработвайте с киселини. Забележка: Виж раздела за извличане на злато от електронни елементи.
Да промиваш злато се научаваш за часове, да го търсиш се учиш цял живот.
На някои хора егото им е толкова голямо, че ако паднат от него да нивото на интелекта си ще се пребият.
КАЯ
 
Мнения: 92
Регистриран на: 04 Юли 2014, 11:16

Re: Работа с живак

Мнениеот vankata » 08 Авг 2014, 12:14

Естесрвено, че нито живака, нито киселините и основите са цвете за мирисане. Еле пък цианирането. За това писах, че трябва да се използват всички мерки за безопасност. Правил съм реторти, които и живака от изцеденият материал го втечняват. Имаше клип на подобна, но вчера цял ден рих и не можах да го намеря. Преди 30тина години от 10тина легена на Искъра ми излезе живак колкото за термомртър, но сега слава Богу тук таме някоя амалгамирана златинка. Явно хората са станали по-съвестни. Бъдете грижовни за себе си и за околните.
Аватар
vankata
 
Мнения: 55
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:28
Местоположение: София

Re: Работа с живак

Мнениеот КАЯ » 08 Авг 2014, 16:52

PIC_0044.JPG
PIC_0044.JPG (136.38 KiB) Прегледано 16675 пъти

Дестилатор /реторта/ за живачна амалгама.
Да промиваш злато се научаваш за часове, да го търсиш се учиш цял живот.
На някои хора егото им е толкова голямо, че ако паднат от него да нивото на интелекта си ще се пребият.
КАЯ
 
Мнения: 92
Регистриран на: 04 Юли 2014, 11:16

Re: Работа с живак

Мнениеот admin » 03 Сеп 2014, 20:29

Много ситно злато събрано с живак!Качваме и подробен клип на процедурата.
Специални благодарности на Сашо :96:
2hg9uep.jpg
2hg9uep.jpg (218.1 KiB) Прегледано 16581 пъти
Skype:bgzlato.com
Аватар
admin
Администратор
 
Мнения: 1255
Регистриран на: 27 Юни 2014, 22:12
Местоположение: София

Следваща

Назад към Всичко за златото - споделен опит

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

BGtop