Сървайвър

Сървайвър

Мнениеот Eli » 09 Юли 2014, 06:23

В тази тема бих искала всеки да сподели своя опит,когато нещо му е липсвало или се е случило и бил в нужда,как се е справил,какви превантивни мерки трябва да вземаме за да не изпадаме в трудни ситуации и т.н.
Започвам с един много полезен съвет от приятелка-мед.лице-Винаги носете в себе си 1 шишенце кислородна вода-10 капки в 1л вода-каквато и да е,дори и от блато-става годна за пиене.
След бедствието във варненския квартал Аспарухово,когато трябваше да изпера калните дрехи,пак по неин съвет,изсипах половин шишенце кислородна вода в пералнята-за дезинфекция.
Не знаех,че кислородната вода върши чудеса :D
:9d:
Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност!
Аватар
Eli
 
Мнения: 884
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:52
Местоположение: Варна

Re: Сървайвър

Мнениеот vankata » 09 Юли 2014, 15:23

Ели, тя водата не е за пиене. Има микроби. Последният път ни свърши бирата. Това си беше трагедия, та от тебе взимахме вода. И по другите форуми имаше подобни теми. То си трябва аптечка. Във всяка кола я има ако, че на материалите им е минал срока. За реката трябва още слънцезащитен крем, (да не изгори някой на тиранти като мене) репелент срещу комари, кърлежи и всякаква друга гад. Шапка да не слънчасаш, ръкавици да не си трошиш ноктите от камъните и за по-хигиенично. Естествено зареден телефон и да не си сам. Да се препича скарата срещу разни бактерии, че и от швейцарско не ни взимат свинското. А наистина сериозно. Професор Атанас Атанасов, който отдавна е пенсионер ни учеше да си миеме много добре ръцете, особено след тежкият шлих, защото под нокът или в гънка може да попадне някое радиоактивно минералче. Винаги нося по няколко легена (от Сашовите) резервана лопата, лоста няма как да го счупя, въпреки, че сме пробвали не еднократно. И колкотп по-голяма е компанията толкова по-добре. Всички са се презапасили, та има другарска взаимопомощ.
Аватар
vankata
 
Мнения: 55
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:28
Местоположение: София

Re: Сървайвър

Мнениеот cat » 09 Юли 2014, 23:25

Когато се ходи сам сред природата трябва да се носят някой неща едно от тях както е писала Ели е нещо за пречистване на вода ( администрацията ако прецени да трие понеже линка е към интернет магазин ( http://www.stayaliveshop.com/Katadyn-Таблетки-за-пречистване-на-вода-100бр. това са таблетки за пречистване на вода но най- сигурния начин е преваряването . Аптечката също е задължителна дори да не дезинфекцирате рана е важно да имате с какво да е превържете друго нещо което съм се убедил че при хора като нас които са постоянно в контакт с водата е термоизолиращото фолио отразява 95% от топлината и през студения сезон при падене в реката или друго намокряне върши страхотна работа http://xenos-bushcraft.com/blog/2009/01 ... %87%D0%B0/ , вече не помня таблиците преди в морския клуб инструкторите от ОСО ни ги набиваха в главите, но хипотермията убива бързо http://www.puls.bg/health/hot-news/news_9238.html . Другото което е хубаво да е под ръка това е нещо за палене на огън което работи във всякакво време http://www.stayaliveshop.com/Магнезиева-запалка-DOAN-MACH.-EQUIP.CO.INC. или това http://basecamp-bg.com/primus-ignition-steel-large как се ползват може да се види тук http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=76.0 . Това от мен :a5:
cat
 
Мнения: 35
Регистриран на: 08 Юли 2014, 23:16

Re: Сървайвър

Мнениеот Eli » 14 Юли 2014, 10:54

И нещо от народната медицина-просто като изпълнение,ефикасно и разбира се доказано:
Против ухапване от змии и всякакви насекоми-чесън,оцет-винаги трябва да се носят-краката до коленете и ръцете до лактите се натриват с чесън,съответно се поливат с оцет,може и с малко зехтин да се създаде филм отгоре-мазничко и миризливо става,но пък няма химия и върши работа-изпробвано!
При ухапване от змия/насекомо-ухапаното място се натрива хууубаво със счукан чесън,със същия ефект е и корен от бъз-счукан,също се втрива-това е като спешна помощ на място,следващата стъпка е специализирана мед.помощ,то е ясно.И това е изпробвано,в случая лично от баща ми-два пъти го е хапала пепелянка-по крака и по ръката-слава Богу,без последствия!
:9d:
Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност!
Аватар
Eli
 
Мнения: 884
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:52
Местоположение: Варна

Re: Сървайвър

Мнениеот gusenica » 19 Юли 2014, 20:20

Хубаво е,че всеки дава съвети и ще е още по хубаво,ако всеки добре се вслушва,но колко от вас го правят(да се оборудват)
Хайде и от мен съвет-никога сам,задължително силен алкохол(за дезинфекция),а колкото до комари(Комарите по-често хапят хората, чиято телесна температура е с няколко ДЕСЕТИ градуса по-висока от нормалната, жените и децата, защото са с по-ТЪНКА кожа, привличате ги също от отделяните при потенето амоняк и киселини-които на свой ред прецакват "перфектния" препарат закупен за незаслужени пари ), кърлежите и те не им дреме-заебе.е всичко е ала бала,а за змиите първите няколко минути преди започване на работа са опасни-после в широк диапазон няма да припарят :ff2: ,а и нали носите ботуши :ff2:
20 човека разделени на 22 групи-КОПАМ САМ
gusenica
 
Мнения: 127
Регистриран на: 08 Юли 2014, 23:59

Re: Сървайвър

Мнениеот Eli » 31 Авг 2014, 10:49

Няколко зърна черен пипер се гълтат цели и комарите не хапят в продължение на 3-4 часа-изпитано.
:9d:
Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност!
Аватар
Eli
 
Мнения: 884
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:52
Местоположение: Варна

Re: Сървайвър

Мнениеот borezlatoto » 19 Мар 2015, 13:42

За чесъна съм напълно съгласен! Много ми помогна зимата когато живеех в пустоща насред нищото. Той има качеството дори да загрява даже и когато се натрием с него по кожата. Идеален е против гадинки кръвосмучещи и кръвопиещи, жилещи и хапещи...Хубаво е поне два часа преди да влезем в диващината да си хапнем чесън а той след това ще излезе чрез потта ни на вън и така ни предпазва от гадините. За рани порезни и други - изпитано лекарство е налагане с живовлек. Някои го сдъвкват за по - лесно усвояване от организма... Живовлека е естествен антибиотик и помага дори за изгоряло. Ако някой има проблеми със сърцето да търси глог.Глогови листа, цвят, плод и дори кора са доказани при проблеми с кръвното независимо дали е високо или ниско както е при мен например... за един сървайвър е важно да има елементарните знания и пособия за оцеляване. До като бях в пустоща дори на минусови температури през зимата, забелязах че идеалната разпалка за огъня са сухите стъбла от магарешки трън и трънливите растеня като цяло, независимо от това по кое време на денонощието се набавят - тоест дали са покрити със скрж или са мокри. Също много добра разпалка са стъблата от слънчоглед и дори самите сухи пити. как гори само! Важно е да се носят елементарни съдинки в които да се приготви чай или да се превари вода за пиене. Не знаех за кислородната вода... Аз обикновено нося поне едно шише от минерална вода на Горна баня с дългата винтова капачка. В него наливам гореща вода и сложено под дрехите така се сгрявам дълго. А ако има и от 5 литра става страхотно като го напълня с гореща вода и го гушна под завивките имаш чувството че си почти със момиче под тях. Топли, топли, топлиии и не мрънка. Освен това в бутилката може да се сложат и билки така че през ноща или през деня да може да се отпива от грейката. За ухапване от змии раната трябва да се изстиска така че да не се позволи на отровата да премине в кръвоносната система и стигне до сърцето.Повредената част да се остави да виси на долу и да се потопи в топла вода.Ако тече кръв да се остави да тече за да измие отровата.Раната трябва да се изгори с нажежено желязо, силна карболова киселина или да се наложи с амоняк. При ухапване от пчели, оси, скорпиони и други да се извади жилото и намаже раната с амоняк. Това е според старите изпитани рецепти.
Бдението и въображението - раждат случая!
Аватар
borezlatoto
 
Мнения: 58
Регистриран на: 24 Фев 2015, 20:22
Местоположение: Албанска федеративна република Сливница

Re: Сървайвър

Мнениеот фасът » 21 Мар 2015, 10:24

borezlatoto написа: За ухапване от змии раната трябва да се изстиска така че да не се позволи на отровата да премине в кръвоносната система и стигне до сърцето.Повредената част да се остави да виси на долу и да се потопи в топла вода.Ако тече кръв да се остави да тече за да измие отровата.Раната трябва да се изгори с нажежено желязо, силна карболова киселина или да се наложи с амоняк.


Това с изстискването смученето и горенето действа само във филмите и романите
Нашите змийчета не са много отровни и ако човек няма някакви сърдечни проблеми просто трябва да запази спокойствие да жулне 100гр. някаква парцуца и без излишно бързане да отиде да му хакнат някакъв серум
фасът
 
Мнения: 197
Регистриран на: 30 Юни 2014, 16:49
Местоположение: софия

Re: Сървайвър

Мнениеот Eli » 19 Апр 2015, 15:18

Започва сезона на кърлежите,не забравяйте да вземате мерки предварително :9d:
Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност!
Аватар
Eli
 
Мнения: 884
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:52
Местоположение: Варна

Re: Сървайвър

Мнениеот yavor_penev » 19 Апр 2015, 16:26

Фаси всичко за нашите змии е правилно. За серума също може да се спести и веднага ви разкривам тайната. Обикновенно където работим има вода има и жаби. Ако ви ухапе змия в началото на сезона са необходими 3 жаби през останалото време 2 са достатъчни. Жабата се хваща и се натиска към раната с корема. Кожата и е уникално бърз абсорбатор на отровата и жабата умира в ръката ви много бързо. Така в началото на сезона умиргат две,третата печели през останалото време тежко и горко само на първата жаба.
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки с мастика.
Аватар
yavor_penev
 
Мнения: 1323
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:55

Следваща

Назад към Всичко за златото - споделен опит

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

BGtop